"Missä yksi tai kaksi kokoontuu , sinne yleensä perustetaan torvisoittokunta!"

Kautta aikain on suomalaisilla kyläyhteisöillä ja järjestöillä ollut tarve oman torvisoittokunnan aikaansamiseksi. Virkkalan seudulla on vahva perinne torvisoiton alueelta, johon voi tutustua kotisivumme historia-osastolla.

Hieman taustaa

Nykyisen Virkkalan Torvisoittokunnan perustamisen juuret pilkistävät esiin jo muutaman vuoden takaa. Silloin Parviaisen Simo ja Sikanderin Jari saivat vihiä Virkkalan VPK:n vintillä lojuvista vanhoista torvista. Torvet osoittautuivat aikansa eläneiksi, mutta eikös niillä vain saatu Virkkalan "liikenteenjakaja vihittyöä. Tähän aikaan orkesterin nimikin oli vielä vaatimattomasti "Virkkalan Vajaa Puhallinseitsikko/Virkby Nästan Fläktseptet". Kuultuaan edellämainittua puhallinorkesteria, suuntasi Koskisen Esa matkansa välittömästi Viron puolelle, palaten sieltä onnellisena kotimaahansa allttotorvi kainalossa. Kuten joihinkin iskee pelihimo, niin toisissa sama ilmiö näkyy torvihimona. Niinpä Esan torvivarasto alkoi kummasti karttua "etelän tuliaisilla". Nyt seurasi ajanjakso, jolloin saattoi kuulua satunnaista soitantaa (tai naapurien mielestä hajanaista ammuntaa). Järjestäytyneen yhteiskunnan kasvatteina tämä soittajakolmikko alkoi kuitenkin oivaltaa, että tämä epämääräinen toiminta ei voinut jatkua loputtomiin. Alkoi virallisen toiminnan aika.

Perustaminen

Tammikuun 21. päivänä 1996 kokoontuivat saman nuottitelineen ääreen edellä mainittu kolmikko sekä pitkän houkuttelun tuloksena paikalle eksyneet Kaarlo Törmi ja Tapio Leppikangas. Tämän viisikon peräänantamattomana tavoitteena oli torviseitsikon perustaminen. Ja kuinka ollakaan! Vielä samana iltana uuvuttavien ja sitkeiden neuvottelujen jälkeen tämä urhea viisikko sai kohottaa kahvikuppinsa vastaperustetun Virkkalan Torvisoittokunta ry:n kunniaksi. Tässä perustamiskokouksessa yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Jari Sikander, varapuheenjohtajaksi Simo Parviainen, sihteeriksi Esa Koskinen, hallituksen jäseneksi Kaarlo Törmi ja Hallituksen jäseneksi Tapio Leppikangas. Kotka oli laskeutunut!

Ensimmäiset harjoitukset

Jos oli yhdistyksen perustaminen kovaa työtä, niin ei se soittaminenkaan ollut mitään lasten leikkiä. Soittimistomme oli seuraava: Es-tuuba ja barytoni (jotka olivat nähneet parempiakin päiviä ja olivat vanhetessaan tulleet sangen ryppyisiksi), vetopasuuna (todennäköisesti divarista) sekä alttotorvi ja trumpetti (siis sieltä etelän naapurista). Vakava ongelma tuli vastaan vetopasuunan kohdalla: veti sliden sitten mihin kohtaan tahansa, sillä ei ollut mitään merkitystä pasuunasta tulevan äänen kanssa. Onneksi viaksi saatiin diagnisoitua soittimen kuivuminen ja tähän ongelmaan auttaisi öljy. Vaan eipä ollut öljyä! Yhteinen mietintä asian ratkaisemiseksi tuotti kuitenkin tulosta eikä aikaakaan kun pannuhuoneelta oli saatu öljyä torven liukastuttamiseksi. Valitettavasti öljyn käyttötarkoitus ja käyttökohde eivät aivan sattuneet yksiin. Tämän seurauksena jouduttiin pasuuna hylkäämään soittimistostamme hirvittävän hajunsa takia. Muuten harjoitukset sujuivat mukavasti, ja välillä kaikilla oli samatkin nuotit yhtä aikaa esillä.

Soitinongelma ratkeaa

Pirteästi alkanut orkesteritoimintamme oli saanut em. syistä hieman synkkiä pilviä yllensä. Oma torvikantamme oli pahasti alavireessä ja yhdistyksemme varallisuuden huomioon ottaen toiveita soitinten kaupallisesta hankinnasta ei ollut. Vaan apu löytyi! Lohjan Työväenyhdistyksen komerosta paljastui torvisoiton pioneerien unelmakammio: torvia, torvia, torvia ja vieläpä nuottitelineitäkin. Tietenkin tämä äkillinen soitinongelman poistuminen toi tullessaan uuden ongelman, nimittäin nytpä pitikin opetella soittamaan. Tähän asti olimme voineet vain huokailla:"Voi, kun olis torvi!" mutta nyt lentäväksi lauseeksi muodostui tietenkin vanhan tavan mukaan:"Voi, kun osais soittaa!" Ja tätä samaa rutinaa se yhä tänäkin päivänä! (ork. joht. huom.) -leikki leikkinä

Härkää sarvesta ja tuupaa ...

No, trumpettisoittimiin lasketaan kumpikin(paitsi tuuba), ainakin kansanmusiikin puolella. Mutta soittaanhan ei opi kuin soittamalla. Nyt alkoi tiukka harjoituskausi säännöllisine viikkoharjoituksineen, jonka lisäksi kukin täydensi soittotaitoaan ahkeralla kotiharjoittelulla perheen iloksi tai sitten ei. Tulokset alkoivat kuitenkin pian näkyä, ja niinpä Virkkalan Torvisoittokunta kajauttikin ulkoimoille keväiset marssinsa Vapunpäivänä 1996 jo perinteiseksi muodostuneessa Virkkalan Torvisoittokunnan järjestämässä Vapputörähdyksessä. Ja perästä kuului, sillä jo samassa kuussa samainen orkesteri saatteli törähdyksillään Grönholmin Helenan viettelemään lokoisia eläkepäiviään. Tässä vaiheessa orkesteri oli kasvanut jo seitsenhenkiseksi, kun Piiparisen Katri oli tullut puhaltamaan alttosaksofonia ja Sikanderin Inkeri vetopasuunaa (ei sitä koneöljyllä voideltua).

Eikun keikkaa pukkaas

Ahkeran kevätkauden harjoitusjakson jälkeen oli tarkoitus viettää hyvin ansaittua kesälomaa. Vaan toisin kävi! Virkkala-päiviä ei tietenkään voitu toteuttaa ilman Virkkalan Torvisoittokuntaa. Tästä syystä harjoituskautemme jatkui, ja elokuussa esiinnyimme Virkkalapäivillä. Tässä vaiheessa orkesteriamme oli vahvistettu trumpetisti Seppo Salosella, alttosaksofonisti Juha Grönholmilla sekä Hännisen kuorma-autolla vuodelta -54. Näin olikin jouhevasti siirrytty syyskauteen. Lohjan Työväenyhdistyseltä lainaamiemme soitinten vuokraksi oli sovittu, että esiinnymme kerran vuodessa yhdistyksen tilaisuudessa. Koska vuosi alkoi jo lähestyä loppuaan oli otollisen keikan paikka Työväenyhdistyksen pikkujoulujuhla Työväentalolla. Soittovuotemme huipennukseksi muiodostui vuodenvaihde. Lohjien yhdentymisjuhlien kohokohtaa kävimme kenraaliharjoittelemassa Lohjantähdessä, ja uudenvuoden aaton ilta huipentui esiintymiseemme Virkkalassa Tietolan parvekkeella (äänentoistosta huolimatta).

Uusi vuosi, uudet kujeet (1997)

Heti vuoden vaihduttua alkoi soittokunnallamme työntäyteinen valmistautuminen tulevaan kirkkokonserttiin. Torviseitsikkomme vakiintui kymmenjäseniseen muotoonsa, kun Mäkelän Erkki päätti pyyhkiä pölyt 30-vuotta unhossa olleesta klarinetistaan ja liittyä soitannolliseen seuraamme. Virkkalan kirkossa järjestetty Virkkalan Torvisoittokunnan ja Tietolan kuoron yhteinen konsertti onnistui yli odotusten. Konsertin ohjelmistoon ja palautteeseen voit tutustua kotisivumme "Kalenteri"-osastossa.
Vuoden 1997 aikana Virkkalan Torvisoittokunta esiintyi eri tilaisuuksissa, sekä soittokunta järjesti myös omia tapahtumiaan.

  • Virkkalan Torvisoittokunnan ja Tietolan kuoron järjestämä musiikki-ilta Virkkalan kirkossa 9.3. 
  • Järnefeltin koululla koululaisten tapahtumapäivänä 26.4. 
  • Virkkalan Torvisoittokunnan PerinteinenVapputörähdys 1.5. 
  • Grönroosin syntymäpäivillä soitttaminen 
  • Esiintyminen Virkkalan torilla, koulutuspäivä Mäkelässä ja esiintyminen lauttaravintola Kaljaasissa 14.6. 
  • Esiintyminen Virkkalapäivillä 16.8. 
    • Koulutuspäivä Mäkelässä ja esiintyminen lauttaravintola Kaljaasissa
  • Mäkelän Mika ihastui soittokuntaamme niin, että päätti ryhtyä rumpaliksemme.
  • Esiintyminen Kalkkipetterin juhlissa 7.11.
  • Esiintyminen Opus-K:ssa 15.11. 
    • Koska Es-tuubistillamme oli omasta mielestään parempaakin tekemistä, Reidin Donald tuli keikalle tueksemme ja jäi sitten orkesterimme pysyväksi jäseneksi. 
    • Kuultuaan samassa konsertissa soittokuntaamme ja kuultuaan, että varsinainen Es-tuubistimme oli vain väliaikaisesti poissa, mainio piccolisti ja huilisti Huhtalan Asko liittyi seuraamme. 
  • Esiintyminen Lohjantähdessä 21.11. 
  • Esiintyminen Virkkalan joulukadun avajaisissa 12.12. 

Uusi vuosi, uudet kujeet (1998)

Vuoden 1998 aikana Virkkalan Torvisoittokunta esiintyi eri tilaisuuksissa, sekä soittokunta järjesti myös omia tapahtumiaan:

  • Virkkalan Torvisoittokunnan ja Tietolan kuoron järjestämä musiikki-ilta Virkkalan kirkossa 1.4. 
  • Virkkalan Torvisoittokunnan PerinteinenVapputörähdys 1.5. 
  • Teollisuusmuseon alkutöräykset Kässän talossa 30.7. 
  • Esiintyminen Virkkalapäivillä 15.8. 
  • "Eläinten karnevaali" - marssikulkue Lohjalla 21.8. (kolme kertaa) 
  • Virkkalan Torvisoittopäivät 3.-4.10 
  • Esiintyminen Virkkalan joulukadun avajaisissa 30.11. 

Kuluneen vuoden ehdottomasti suurin koitos oli Virkkalan Torvisoittopäivien järjestäminen.
Kahteen päivään puristetussa kolmen orkesterin yhteistapahtumassa oli sekä kuultavaa että nähtävää.
Päivien aikana oli viisi konserttia eri puolilla Virkkalaa sekä Virkkalan musiikkielämään liittyvä näyttely.
Oman soittokuntamme lisäksi tapahtumaan osallistuivat Kaustisen Torviseitsikko ja Puhallinyhtye Serpentti Espoosta.
Vielä kerran kiitos kaikille niille, jotka antoivat panoksensa Torvisoittopäivien hienolle onnistumiselle!

Uusi vuosi, uudet kujeet (1999)

Vuoden 1999 aikana Virkkalan Torvisoittokunta esiintyi eri tilaisuuksissa, sekä soittokunta järjesti myös omia tapahtumiaan. Vuoden aikana soittajien määrä kasvoi kohtalokkaaseen kolmeentoista, kun pasunisti/altisti/trumpetisti/flyygelitorvisti Albert Steidel liittyi soitanollaiseen seurueeseemme. Kvantiteetin raja on saavutettu, muutoin emme mahdu enää Opus-K:hon soittamaan. Kvaliteetissä onneksi vielä hiukkasen varaa parantaa!

Vanhat Vasket näyttelyssä Anttilan koululla 6.3.1999. Esiintyminen myös Lohjantähdessä

Mukana Tietolan kuoron konsertissa Järnefeltin koululla 18.4.1999

Vappu 1.5.1999 esiintymiset

  • Lohjan hautausmaa klo 11.00 
  • Lohjan vappumarssi soittaen klo 12.00 
  • Vappujuhla Lohjan torilla klo 12.30 
  • OpusK klo 14.00 
  • Virkkalan keskusta klo 16.30 
  • Ravintola Grillituoppi klo 17.30

Virkkalapäivillä 14.8.1999

  • Virkkalalaista torvimusiikkia

Omenakarnevaaleilla 10.9.1999

  • Lohjan museon puistikossa 15.00 - 16.00 
  • Lohjan torilla (esiintymislavalla) 17.00 - 18.00

Suomalaisen oluen päivässä 13.10.1999 Grillituopissa

  • ja musiikki sen mukaista

YK-juhlassa 24.10.1999 Laurentius-salissa

  • Rauhanomaista ja suvaitsevaa torvimusiikkia

Virkkalan joulukadun avajaiset
29.11.1999 klo 18.00

  • Tonttumaisia marsseja ja muuta jouluista musiikkia 

Uusi vuosituhat, uudet kujeet (2000)

Vuosituhannen vaihtuminen ei perinteitä vaalivaa torvisoittoa paljon hetkauta.
Englantilais/saksalaista kulttuurimaustetta lisäsimme loppukesästä ripauksella puolalaisuutta, kun
joukkiomme lyömäsoittajaksi ryhtyi Stanislaw Przybylski.

Jo syksyllä 1999 hankimme ensimmäisen soittimemme: Hüttl alttotorven. Ja kun makuun oli päästy
niin ostointo senkuin jatkui tämän vuoden puolella: piccolo ja rumpusetti.

Ja soitettuakin on tullut:

Laurentius-salissa 10.01.2000

  • Torvimusiikkia presidentin vaalien merkeissä. Mukana myös Tarja Halonen, Lohjan miehet ym.

Sammatin Kalevala-juhlissa 28.2.2000

  • Torvisoittoa Väinämöisen hengessä

Virkkalan Torvisoittokunnan vappu 1.5.2000

  • Lohjan hautausmaalla n. 11.00 
  • Vappumarssi 12.00 
  • Lohjan Torilla n.12.30-13.30 
  • OpusK 14.00-15.30 
  • Virkkalan keskusta n.17.00

Virkkalan Torvisoittokunta Virkkalapäivillä 5.8.2000 alkaen klo 10.00 

  • Ja taas marssitaan

Laulua, musiikkia ja torvisoittoa
Virkkalan Torvisoittokunta
Lohjan Omenakarnevaaleilla
la 9.9.2000 klo 15.00 alkaen

Virkkalan Torvisoittokunta
juhlistaa SAK:n paikallisosastot 70-vuotiaiksi
Lohjan Työväentalolla
la 28.10.2000 klo ??.??

Lopuksi

Tässä vaiheessa toimintakertomuksemme voi päättää vuosien 1997-2001 toimintasuunnitelman toteamukseen:
Virkkalan Torvisoittokunnan ylväänä tavoitteena on palauttaa ihmisten mieliin
Virkkalan kulttuuriharrastuksen hieno menneisyys ja luoda pohjaa sen uudelle
kukoistukselle.